Muszka owocowa

Muszka owocówka to niewielki owad (wielkości 2–3 mm) z rzędu muchówek. W środowisku naturalnym owady te spotkać można w pobliżu drzew owocowych, wokół fermentujących owoców, ale przywabiają je także zapachy produktów jak wino, konfitury, dżemy i ocet. Nazwa muszka owocowa pochodzi stąd, iż owady te odżywiają się drożdżami żyjącymi na gnijących owocach. Nie jest więc szkodnikiem upraw rolnych, choć może powodować szkody w przetworach owocowych. Cykl życia tych owadów jest krótki a długość życia owocówki wynosi około 30 dni. W związku z tym rozmnażają się prosto i bardzo szybko. Dorosła samica muszki owocówki składa jednorazowo 10-20 jaj.

Co ciekawe muszki posiadają jedne z najbardziej zaawansowanych oczu wśród owadów, a ok. 2/3 mózgu owocówki jest poświęcona przetwarzaniu obrazu.

Potrafią wyczuć woń etanolu oraz octanu etylu (produkty fermentacji) z odległości kilkunastu metrów, ale w domu często pojawiają się po prostu przyniesione z zewnątrz na owocach w postaci jaj lub larw.

Od stu lat muszka owocówka, jest ulubionym obiektem badań genetyków. Dlaczego? Bo ma podobne do nas nawyki. Niektóre jej geny pokrywają się z naszymi, do tego szybko się mnoży, mutuje i żyje krótko, więc łatwo badać na niej cechy dziedziczne. Muszka owocówka brała też udział w podboju kosmosu. Na orbicie psa wyprzedziła o 10 lat, a człowieka o dwie dekady. A wszystko to w stanie upojenia. Wiadomo, że dawka etanolu, która stymuluje ich mózgi , odpowiada proporcjonalnie tej, która rozwiązuje nam języki, a ta sama ilość, która je upija – nas zwala z nóg. Procenty jednak mniej im szkodzą, bo ich układ immunologiczny potrafi eliminować z alkoholu toksyny, więc alkoholizm u owocówek jest normą. Muszki czerpią procenty z fermentujących owoców trochę przy okazji, żywią się bowiem drożdżami, które na nich żyją. Za te skłonności odpowiada gen podobny do ludzkiego.


Opinie:

Facebook